Fetele bune ajung în rai, fetele rele, unde vor – Ute Ehrhardt

Am citit-o în urmă cu câteva săptămâni dar dată fiind situaţia că am fost ocupată cu licenţa, nu am apucat să scriu despre ea. După titlu, pare ceva grandios, dar e psihologică. E pentru fetele care vor să-şi crească încrederea în sine.

Mi-am notat ceva aspecte care mi-au atras atenţia şi am să le exemplific, comentând unele dintre acestea.

Neajutorarea învăţată este o convingere învăţată, ea nu apare niciodată prin forţa lucrurilor. De exemplu, femeile care fac pană şi cred că nu pot schimba cauciucul sau femeile bătute de soţ.

În viaţa profesională, prinţul din poveşti se numeşte “mentor”

Femeile neajutorate suferă de inverţie interioară, de oboseală permanentă, de sindromul epuizării complete, de insomnie sau de un activism lipsit de finalitate.

Femeile pot fi puternice fără a-şi pune în pericol relaţiile şi prietenii.

În loc să depună efort să-şi investească fprţele într-o muncă de autoorganizare, de cucerire a unei stabilităţi proprii, ele fac compromisuri nepotrivite. E adevărat, femeile se consideră ele înseşi prea slabe ca să realizeze ceva, să o ia de la capăt şi pur şi simplu se lasă pe mâna bărbaţilor.

Despre femeila care atacă din umbră se spune că “are obiceiul să muşte ca iapa”- muşcătură scurtă dar zdravănă şi apoi se retrage rapid.

Se spune că femeile nu au nevoie de o bună pregătire profesională! Ele se mărită! – nu zău!

Fără un bărbat succesul profesional sau propriu rămâne insignifiant – total dezacord

Ce-i drept, fetele obraznice sunt admirate, dar sunt luate în căsătorie cele inocente, cuminţi, modeste şi ascultătoare, aşa se spune în popor. –cam da, depinde şi până unde merge obrăznicia

Cică fetele nu trebuie să fie ambiţioase. Pregătirea lor profesională este doar pentru momentele de criză. – :-))

O femeie are nevoie întotdeauna de un bărbat. O femeie are nevoie întotdeauna de cineva care să o stimuleze, să o salveze, să o ajute. – nu chiar!

Multe femei cred că au nevoie de un bărbat care să le garanteze siguranţa economică, să le confirme atractivitatea feminină, ca să fie luate în serios, ca să nu fie considerate concurente de alte femei sau să ajungă să fie considerate fete bătrâne. Din aceste motive ele cultivă nişte relaţii pe care, de fapt nu le mai doresc.

Primul pas de a trece de la fata cuminte la fata rea este acela de a spune NU! Trebuie să recunoaşteţi că vreţi să spuneţi nu, să vă exprimaţi părerea, să nu vă lăsaţi impresionate de şiretlicurile cu care ceilalţi vor încerca să vă schimbe părerea.

Cea mai amuzantă parte din carte este următoarea: se spune că sunt frumoase femeile cu ochii mari, larg deschişi. Ele par uimite şi inofensive. Şi se pare că fetele aflate la pubertate exersează această privire de Bambi. Ele privesc lumea cu nişte ochi de vacă, şi cu gura întredeschisă, fără să-şi dea seama că arată nu numai inofensive, ci şi idioate!

Bărbaţii au o privire lacomă. Ei demonstrează că îşi iau tot ceea ce vor să aibă … iar femeile îşi întorc privirea după ei pe furiş.

A-i înţelege pe alţii nu e o mare virtute, deşi suntem crescute cu ideea că este.

Iar în încheiere…

Metamesajul bărbaţilor: eu nu vreau să ne certăm, dar dacă apar îndoieli, o să merg pe drumul meu.

Metamesajul femeilor: nu sunt prea sigură, dar dacă apar îndoieli, o să-mi retrag cuvintele.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s