Egoistul romantic- Frederic Beigbeder

Egoistul romantic” ,carte apărută în Franţa în martie 2005,  se vrea a fi jurnalul unui autor ce se autoironizează şi-şi radiografiază cu sinceritate defectele: egosit, laş, cinic şi obsedat sexual pe deasupra. Un fel de Bridget Jones masculin care exaspereaza şi, în acelaşi timp amuză. Este vorba de fapt despre Oscar Dufresne, scriitor imaginar, misogin şi megaloman.
Presarat de aforisme savuroase, precum şi de nenumarate considerente literare sau mondene, romanul-jurnal este scris pe un ton ce vrea să provoace şi să deranjeze: “Chiar şi dacă m-aş sinucide, s-ar spune că am facut un act de marketing”.
Egoistul romantic urmeaza firul a doi ani din viata cinicului scriitor: în mijlocul fastului si a stralucirii mondene, personajul îsi cauta cu disperare iubirea, adevarata iubire, iar atunci când o gaseste descopera ca nu-i poate face fata.
Textele lui Beigbeder sunt foarte amuzante, şi pot fi şi trebuie citite ca un diagnostic lucid asupra destinului amorului occidental în ultimele decenii: “Se zice că într-un cuplu exista întotdeauna unul care sufera si unul care se plictiseste: este mai bine de cel care sufera, fiindca nu se plictiseste, pe când cel care se plitiseste, oricum sufera”. Sau: “Când îti dai seama ca esti trist esti mai putin stupid, dar la fel de trist”.

Advertisements

2 thoughts on “Egoistul romantic- Frederic Beigbeder

  1. Ciprian says:

    Unde gasesc si eu cartea?am comandat-o online de la majoritatea librariilor si nimic!nu am primti nimic!multumesc

    • Uqtzik says:

      Nu stiu ce sa zic. Vad ca pe elefant.ro nici macar nu o au. Incearca pe librariaeminescu.ro sau la librariile din orasul unde locuiesti, in hypermarketuri… am mai vazut opere ale lui Beigbeder si la magazinele inmedio.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s