Amantul doamnei Chatterley-D. H. Lawrence

Romanul prezintă povestea lui lady Constance Chatterley al cărui soţ rămâne paralizat   în timpul războiului. Foarte tânără, încearcă să se consoleze cu ideea că nu va mai avea o viaţă normală şi că orice flacără trebuie să se stingă, din respect pentru soţul său prea galant, prea inteligent, prea iubitor. Totuşi, acesta insistă ca ea să-şi găsească un amant, deplin convins că ar fi o cruzime să o condamne să ia parte la suferinţa sa şi poate chiar să facă şi un copil, ca să nu se simtă privată de bucuria de a fi mamă.

Dacă la început Contance refuză ideea, ulterior începe să se gândească din ce în ce mai des la acest aspect, ajungând, într-un final să fie cu vânătorul, singurul bărbat care pare să reuşească a trezi în ea sentimente nebănuite, nemaiîntâlnite, neştiute la viaţă.

Totuşi, lucrurile nu sunt atât de simple precum par, iar idila lor se sfârşeşte când ea pleacă, la insistenţele surorii sale Hilda, în vacanţă, şi află din scrisorile soţului nebănuitor că soţia vânătorului s-a întors la el pretinzând iubire şi dreptul de a fi tratată ca o veritabilă nevastă, după ce a fugit cu un miner care, acum, pare-se, a alungat-o fără milă.

Apoi Parkin, decide să părăsească conacul familiei Chatterley, în ciuda rugăminţilor ei fierbinţi de a rămâne sau de a pleca cu el să-şi întemeie o familie adevărată. Neînduplecat, acesta pleacă spunând că nu poate accepta să fie întreţinut de ea, dintr-un orgoliu tipic masculin nejustificat îndeajuns în cazul de faţă.

Pe finalul romanului, lady Chatterley îşi anunţă soţul că este însărcinată în luna a patra, dar îi ascunde identitatea adevăratului tată, veste care îl extaziază pe acesta pentru că vede în asta posibilitatea de a capăta un moştenitor. Totuşi, ea se gândeşte în continuare la plecare, iar romanul se termină cu o meditaţie în care ea îşi mărturiseşte sieşi iubirea faţă de amantul ei, şi cu afirmaţia plină de adevăr şi de ambiguitate „Viitorul i se aşternea în faţă.” Eu mă aşteptam la un altfel de sfarşit.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s