Autonomia Cataloniei

Mai mult de un milion de oameni au protestat în Barcelona pentru a cere autonomia regiunii catalane. Demonstranţii au venit la o zi după ce curtea constituţională a declarat că nu există o bază legală pentru a recunoaşte Catalonia drept o naţiune.

De asemenea, legea a spus că limba catalană nu trebuie să fie prioritară limbii spaniole. A urmat apoi o provocare pentru statutul regiunii din partea Partidul Poporului, din opoziţie, care favorizează unitatea spaniolă.

Statutul autonomiei a fost acceptat de alegătorii catalani într-un referendum în 2006. Acesta a dat puteri sporite parlamentului regional în materie de impozitare şi chestiuni judiciare.

Analistul regional al BBC, Sean Fanning, spune că puterea care ar trebui transferată de la Madrid este un proces constant de negocieri, iar Curtea Constituţională se comportă ca un arbitru. Televiziunile spaniole au arătat grupuri de mii de spanioli în Barcelona fluturând steaguri şi bannere cu rosşu şi galben pe care scria “Suntem o naţiune”.

“Această demonstraţie este startul independenţei pe care o vrem pentru ţara noastră (Catalonia)“, a declarat student pentru AFP.

Eu sunt de părere că ar trebui să i se acorde autonomia Cataloniei. Este o naţiune cu o cultură proprie, cu o istorie proprie, cu o limbă proprie. Am locuit trei ani printre ei şi vă spun că este de admirat cât de mult îşi iubesc oamenii aceştia ţara, istoria. Catalonia sou una nació!

Sursa: foto- ziarul “La Vanguardia”; adevarul.es

2 thoughts on “Autonomia Cataloniei

  1. Aștia nu știu ce vor :)) Are Catalonia economie cât sa se autofinanțeze? Eu cred ca o sa intre într-un colaps dacă devin independenți și în plus o sa se strice echilibrul teritorial în Europa.Transnistria se ridica și ea cu pretenții,apoi urmează “Ținutul Secuiesc”.Grecii au și ei problemele lor cu Macedonia,Germania are probleme cu Bavaria,Belgia se împarte în doua.E o problema la nivel european,nu e doar pb Spaniei.Europa vrea sa desființeze granițele nu sa înființeze unele noi.

    • Uqtzik says:

      Eh acu. Daca obtine Catalonia autonomia, o vor vrea si Andaluzia si Tara Basca si altii. Si pentru informatia ta, Catalonia este regiunea din Spania care sustine economia acestei tari. Foarte multi andaluzi primesc somajul din banii Cataloniei (de aceea mare parte din ei stau acasa). De aceea au existat mereu conflicte intre aceste doua zone. Catalonia este poate cea mai puternica zona economica a Spaniei.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s