Hai să dam bac-ul!

Azi am să vorbesc despre bac. Este un subiect ce se află in mintea mea de câteva zile şi m-am hotărât să îl abordez. În câteva zile elevii claselor a 12-a din România vor susţine examenul de bacalaureat, mai exact începând cu data de 23 iunie a.c. . Cred că  majoritatea aţi trecut prin emoţiile acestui examen sau, veţi trece. Iată ce vreau eu să fac… o comparaţie între două ţari din U.E, pentru că eu am susţinut examenul in Catalonia (Spania).

Calendarul desfaşurării examenului in România este următorul: 12 iunie încheierea cursurilor, 22 – 23 iunie Limba şi literatura română – proba orală, 23 – 24 iunie  Limba şi literatura maternă – proba orală, 24 – 25 iunie Limba şi literatura modernă – proba orală, 26 iunie  Limba şi literatura română – proba scrisă, 29 iunie Limba şi literatura maternă – proba scrisă, 30 iunie Proba obligatorie a profilului –proba scrisă, 1 iulie O probă la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării – probă scrisă sau practică, 2 iulie O probă la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare corespunzătoare specializării – probă scrisă sau practică, 5 iulie Afişarea rezultatelor (până la orele 16:00) şi depunerea contestatiilor (orele 16:00 – 20:00), 7 – 8 iulie Rezolvarea contestatiilor, 9 iulie Afişarea rezultatelor finale.

Iată cum stă situaţia în Catalonia: 15 mai încheierea cursurilor, 9 iunie începând cu ora 9 se susţin examenele de limba şi literatura spaniolă, limba şi literatura catalană şi limba engleză/germană/italiană/franceză ( probe scrise; jumătate de oră pauză intre examene; materii comune), 10 iunie susţinerea examenelor de filosofie (5 autori) sau istorie (200 de ani) (la alegere) şi una din materiile de profil, 11 iunie susţinerea ultimelor două materii, una de profil şi una la alegere (tot din materiile de profil). Examenele  de catalană, spaniolă şi filosofie au 2 opţiuni din care trebuie să alegi una (includ un text, exerciţii de înţelegere a textului, 1 din 2 compuneri la fiecare opţiune şi o parte de gramatică), examenul de engleză (listening şi reading cu alegerea variantei corecte, comune si 1 din 2 writing de cel puţin 100 de cuvinte). Examenul de matematică cuprinde 4 exerciţii de 2 puncte din care trebuie să rezolvi 3, şi 2 probleme de 4 puncte din care trebuie să rezolvi una. Celelalate examene conţin o parte comună de 5 puncte şi 2 opţiuni din care trebuie să alegi una. În cazul alegerii variantei corecte, se scade dacă ai greşit. Punctajul incepe de la 0 nu de la 1. Media de la bacalaureat se afişează pe internet pe data de 25 iunie şi pe 26 , nota obţinută la fiecare materie, la şcoală. Cam atât!

Sunt de părere că în România elevii sunt mult mai stresaţi pentru că durează mai mult bac-ul. Desigur,  in Romania foarte mulţi aprobă bacalaureatul prin diverse metode, ştim noi care:)).  În Catalonia, este foarte greu să faci liceul ( nu toată lumea e in stare să facă cei doi ani de liceu, să repeţi este ceva normal). Dacă treci, aprobi şi bac-ul…sau cel puţin aşa se zice.:) Mie mi-a plăcut această structură de 3 zile. Am simţit că am scăpat repede. Ţin să precizez că materia este aceiaşi (aproximativ).

Urez succes şi spor la lucru elevilor care susţin examenul săptamana viitoare!;)) aaaa, şi încă ceva pentru cei care cred că spaniolii sunt “proşti”: ei sunt mult mai buni decat mulţi dintre voi! învaţă, nu vin să işi etaleze talentele sau să facă parada modei:) cine nu e în stare sau nu vrea, face o şcoală profesională, nu e nici o ruşine. Voi ce părere aveţi?

Advertisements

5 thoughts on “Hai să dam bac-ul!

 1. roxy says:

  dap corect sunt de acord cu raluk 🙂
  shi eu prefer tot sistemul din spania aici toti prosti dau bacu jaja

  te poooop !!!!!!!!!!!!

 2. mihai says:

  Cateva pareri:

  1. Foloseste paragrafe, e mult mai usor de citit
  2. In Romania poti sa faci o scoala sau alta si asta conteaza enorm in viitor, nu neaparat pentru BAC unde nu conteaza asa mult, la facultatile bune se da admitere oricum
  3. Spaniolii sunt prost instruiti, nu neaparat prosti, desi e o oarecare legatura intre cele doua (in Gironica noastra din pacate e destul de pronuntata)
  4. Daca o metoda de evaluare sau alta place sau dimpotriva e la latitudinea fiecaruia, eu as fi preferat metoda romaneasca pentru ca totul este mai aerat, nu trebuie sa ma omor 6 ore intr-o zi
  5. Intr-adevar nu imi place cum se iau notele in Romania

  • Uqtzik says:

   mie imi place si in romania, doar ca nu sunt de acord cu unele “chestii” ca sa zic asa… si stiu ca se dau admiteri la universitatile bune, tocmai de asta ma pregatesc acum:D. Cu privire la instruirea proasta, da, poate ai dreptate…au si ei multe gauri dar prefer sistemul spaniol.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s